Vi boar in oss i Lagos

Ponta da Piedade, Lagos kust.

Ponta da Piedade, Lagos kust.

JAMEN SÅ HAR DEN SISTA BÅTEN SEGLAT VIDARE SÖDER UT OCH HÄR SITTER VI kvar på landbacken. Ja alltså, marinan här i Lagos är ingalunda tom om ni trodde det. Tvärtom, fullt med båtar som övervintrar här. Det är just våra seglarvänner vi skaffat oss under vägs ned hit till Lagos som nu alla seglat vidare. Och vi har det helt fantastiskt bra här i Lagos och vi verkligen njuter av vackert väder och behaglig hösttemperatur. Nätterna har blivit kallare sedan vi kom, men om dagarna när solen är framme är det svensk sommartemperatur och vi börjar dagen med frukost ute på terrassen. Särskilt njuter vi när vi hör och ser alla rapporter och inlägg i medierna och på Facebook hur vår hemstad Stockholm fullkomligt dränkts i snö. Och inte kommer det som en överraskning att det blir fullständigt kaos när detta sker så tidigt som i november. Det har ju hänt förr och även denna gång var snöröjningen inte redo för vinterväder redan i november månad.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Under novemberlovsveckan fick vi ett kärt Sverigebesök av vår kompis Christer och hans två härliga barn, Mie och Bernhard. Superkul! Och tänk att lycka kan vara två Allerums prästostar! Tack Christer! Att äta frukost blev genast en ren njutning och knäckebrödsintaget per dygn ökade oroväckande. För Wasa knäckebröd finns att hitta här, men ost som smakar något är det lite värre med. Christer och barnen hade en intensiv vecka här och hann med både Lagos och lite av Lissabon och vi njöt stort av våra gästers sällskap. Vi gjorde Lagos och besökte två uddar med fyrar värda ett besök. Fyren Ponta Da Piedade som man till havs rundar innan sista delen av kusten fram till Lagos. Här kan man via stigar och trappor ta sig ned mellan klipporna hela vägen ned till vattnet och utsikten är slående vacker.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den andra udden ligger lite längre bort och även den rundade vi på seglatsen till Lagos och är Portugals och Europas sydvästligaste punkt, Cabo Sao Vincente. Högt uppe på klipporna ligger fyrtornet från 1846, byggt ovanpå ett kloster och med det näst starkaste fyrljuset i Europa som kan ses på 30 sjömils avstånd. Och som alltid med klippor, hav och utsikt, så var det vackert och mäktigt! Ett besök rekommenderas. Lite roligt var att just som vi stod där upp på klipporna kunde vi med Marine Traffics hjälp se att S/Y Serendipity som lämnat Lagos samma eftermiddag befann sig rakt ut från där vi stod OCH vi faktiskt såg dem med blotta ögat långt där ute. Eftersom S/Y Serendipity fortfarande var kvar i Lagos de första av Christers dagar här, hann vi umgås allihop, vuxna och tonåringar, innan S/Y Serendipity seglade vidare mot Kanarieöarna. Gissa om det kändes tomt när sedan även Christer och barnen åkt hem!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annars har tiden här så här långt gått åt till att bo in oss i vår lägenhet och hitta det vi behöver. Vi testar de olika mataffärerna och dess utbud för att hitta produkter vi saknar. Men självklart testar vi även de inhemska maten med spänning. Ibland är det en hit och ibland en nitlott. Roligt är det i i alla fall. Sen skall olika myndigheter hittas, postkontor, bra frisör, bygg- och järnaffärer och så vidare. Vi har inga problem med att få dagarna att gå och tiden går otroligt fort. Vi har redan träffat så mycket trevliga människor, både vänner från tidigare besök och nya bekantskaper. Mest svenskar då det bor otroligt många av oss här i Lagos. Men även lite danskar och i vårt hus har vi förutom ett helt gäng svenskar, både engelsmän och fransmän som trevliga grannar. Vi njuter också av att kunna träna regelbundet och har dammat av våra racercyklar och cyklat längs den vackra kusten. Riktigt härlig motion kombinerat med sightseeing och härliga naturupplevelser. I veckan beställde vi en vagn att dra våra kajaker på ned till vattnet och vi ser verkligen fram emot att kunna paddla ut längs den vackra kusten här utanför med höga klippor och grottor. Det är just detta vi uppskattar så mycket med ett klimat som detta, att kunna utöva det vi tycker om allra mest året runt. Segla, springa, cykla och paddla. Mads har hittat en simhall för sin simning och gått med i en grupp som spelar ”padeltennis” som är en blandning av tennis och squash. Vi njuter av att kunna vara utomhus i friska luften och solen hela dagarna, sitta på en uteservering och ta en kaffe i solen eller ta en promenad på stranden. Och sen är det ju så otroligt vackert här! Många inlägg och bilder med vyer blir det. OCH vi har skaffat bredband vilket är helt underbart och det känns som ”hallå världen” att åter igen kunna surfa utan begränsningar, ringa över internet och streama lite svenska nyheter och program. I abonnemanget ingick även 164 TV-kanaler och vi som inte sett TV på ett halvår är nog snart fyrkantiga i ögonen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

I morse ställde vi klockan och steg upp vid 6-tiden. Sedan cyklade vi ned till stranden för att se soluppgången och solen stiga upp ur havet. Vi satt på stranden och väntade i ungefär en halvtimme medan himlen ljusnade mer och mer över en helt öde strand och ett alldeles stilla hav med fiskebåtarnas svarta siluetter som på ett hav av guld. Vi njuter av allt detta vackra omkring oss varje dag och känner en stor ödmjukhet över att få möjligheten till att här och nu uppleva allt detta fantastiska som vi gör.  Och imorgon lördag, kommer vår andra mycket efterlängtade Sverigebesök hit, nämligen Lottas dotter Susanna. Gissa om det finns en lycklig och förväntansfull mor här i dagarna. Vi återkommer snart igen med mer information om Lagos, hur vi har det och självklart hur S/Y Looma IV har det!

6 reaktion på “Vi boar in oss i Lagos

  1. Så härligt det låter o så roligt att Sanna kommer o hälsar på! Jag förstår att Lotta väntar otåligt. Här rinner veckorna iväg o snart är det min tur att få träffa er. Jag längtar! Kram på er

    • Japp, vi ser verkligen fram emot att Sanna kommer imorgon och självklart även fram emot ditt besök! Tiden går fort och det står inte på förrän även du är här. Kram Lotta och Mads

  2. Härligt att det inte går någon nöd på er, det känns verkligen att ni njuter när jag läser ert inlägg! Om 1 vecka kapar vi tamparna och tar oss ann Atlanten, det mycket att göra, men så himla kul. Idag unnade vi oss några timmar ledigt och strosade runt i gamla stadsdelen. Må så gott & stor kram Jeanette

  3. Det lyder virkelig som “paradis” på jord. Jeg glæder ig virkelig meget til at se jer. hils Sanna og sig at København venter på hende.

  4. Hej Lotta och Mads. Det låter som ni har det riktigt bra i Lagos. Vi gillade också den stan. Vi är på vackra kanarieön La Palma nu, i Tazacorte. Väl värt ett besök. Ha det gott.

    • Hallå! Kul att ni följer med oss. Även vi följer er och allt spännande ni ser och gör. Våra planer är att göra samma rutt ungefär i vår, dvs Madeira och sedan spendera en hel del tid på Kanarieöarna och dess olika öar över sommaren. Det ser ut som att ni har en del varmare än oss här i Lagos dit hösten tydligt nu har kommit. Ha det gott! Lotta och Mads

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.