Vi är på väg igen

EFTER ETT PAR mysiga dagar i land hos Lottas mamma i Norrköping där vi blivit ompysslade och njutit god mat är vi nu på väg söder ut igen.

Lotta säger hej då till mamma Inga.

Lotta säger hej då till mamma Inga.

Vi satte klockan på 7 i morse med siktet på att kasta loss så snart vi ätit frukost. Under frukosten tyckte vi att det plötsligt var imma på fönsterrutorna tills vi insåg att det var dimma som rullade in från havet. Bara att vänta ut den värsta dimman och vi kom inte iväg förrän vid 9:30 tiden.

Ännu en lång bra dag på sjön

Morgondimman rullar in från havet.

Morgondimman rullar in från havet.

Enligt väderprognosen skulle det inte vara mycket vind idag varför vi beslutat oss för att gå utomskärs och förhoppningsvis hitta mer vind där. Väl ute satte vi segel och seglade på ganska bra. Det var lite gammal sjö från föregående dagars blåsväder och det rullade lite. Vinden avtog senare ett par timmar men kom tillbaka igen och farten under dagen varierade mellan 3-6 knop. Vi kunde segla hela dagen men med vinden in rakt bakifrån, plattläns, och rullande sjö var det inte kanske den skönaste seglingen. Särskilt för Lotta som har den lilla benägenheten att bli sjösjuk och lite rullade det även i magen några stunder idag. Men vi fick testa spirbommen och spirade ut förseglet på ena sidan och satte storseglet på den andra, fjärilsegelsättning som funkade bra.

Spirat försegel och fjärilssegelsättning.

Spirat försegel och fjärilssegelsättning.

Vid 16-tiden kände vi att det var dags att ta sig inåt land, vi var ju en bit ut, för att hitta en ankringsvik för natten och klockan 18 lade vi ankare strax norr om Västervik i Båtsviken.

Funderingar över små och stora ting
Inför en sådan här resa hinner man fundera mycket över allt, små och stora ting. En sådan sak är filmjölk! Lotta är en filmjölksmänniska och tycker verkligen inte om yogurt. Och filmjölk är ju en väldigt svensk företeelse vilket blir ett, om än litet, problem utanför Sveriges gränser. Och det äts mycket filmjölk hos oss; till frukost, lätt lunch och mellanmål. Siktet var inställt på att under resan helt enkelt att lära sig tycka om yogurt. Men som av en händelse hittades strax innan vi gav oss iväg ett

Hemmagjord fil och mycket god!

Hemmagjord fil och mycket god!

urklipp vi samlat på oss inför resan i diverse tidningar med recept på att göra egen yogurt och FILMJÖLK! Och det funkar. Hur enkelt som helst att göra och smakar precis som det ska. Gissa om någon är lycklig!

Väder väder
När man är ute på sjön blir det lätt en viss fixering vid väder och vind. Det är ju förutsättningarna för en bra och trygg seglats. Väderapparna går varma på mobilen dagarna i ändå och lite klurigt är det när de ibland visar olika prognoser. Vi har tagit beslut om att undvika hårt väder så mycket som det är möjligt. Eftersom vi har tid i massor finns ingen anledning att ge sig ut om inte prognosen ser bra ut.  Självklart kommer vi att råka ut för både det ena och det andra oförutsedda väderfenomenet

Kvällens utsikt från sittbrunnen.

Kvällens utsikt från sittbrunnen.

eftersom väder inte går att förutse till 100 procent och inte hur långt fram som helt heller. Men säkerheten kommer alltid först och sen kommer njutning. Och på tal om njutning, njuter vi just nu av kvällens ankarplats i en stilla vik. Och efter en lång dag på sjön och en god middag börjar det bli dags att krypa till kojs.

Glöm inte att se var vi är på  Marine Traffic
Sök på Looma IV. AIS kräver VHF täckning varför det inte alltid uppdateras. Så ser ni oss inte betyder det inte att vi försvunnit. Vi kommer tillbaka, som alltid!

6 reaktion på “Vi är på väg igen

  1. Hejsan,
    Det är så roligt att kunna följa er på hemsidan!
    Vilken tur Lotta att du kan fortsätta äta fil 😉
    Ha det gott !
    Kram Linda

  2. Vilken tur att ni inte hann iväg innan dimman kom! Vi minns ett tillfälle för några år sen när vi låg och tryckte så nära en liten kobbe vi vågade, för att inte bli rammade av alla motorbåtar som körde förbi i full fart, uppenbarligen på GPSen… Hu!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.