Vad tiden går fort när man har det bra

I KALMAR BLEV det en hel del social tillvaro och mycket segelsnack. Det är ju alltid så kul att träffa andra seglare att utbyta hamntips, trix och fix och så klart lite rövarhistorier med. Angelo och Susanne på S/Y Pretty Belinda är på väg norrut mot Stockholms skärgård medan vi och S/Y Ultimo ju ska söder ut.

Detta bildspel kräver JavaScript.

I KALMAR BLEV det en hel del social tillvaro och mycket segelsnack. Det är ju alltid så kul att träffa andra seglare att utbyta hamntips, trix och fix och så klart lite rövarhistorier med. Angelo och Susanne på S/Y Pretty Belinda är på väg norrut mot Stockholms skärgård medan vi och S/Y Ultimo ju ska söder ut.

S/Y Ultimo lämnade Kalmar på tisdagen medan vi stannade några dagar till. Vi använde cyklarna för att ta oss runt i stan och hämtade de beställda reservdelarna, handlade mat att fylla upp förråden med, upptäckte staden och såg det vackra Kalmar slott och vi hann även med några springrundor. Det känns väldigt skönt att röra på sig efter att ha suttit så stilla hela dagar som man gör i båten.

Vart ska vi nu då?
Efter Kalmar hade vi ingen färdig plan för vart vi skulle. Vi tänker att väder, vind och lust får bestämma. Det har ju stadigt varit nordliga bra vindar hela vägen ned till Kalmar och det såg ut att fortsätta några dagar till, härligt! Så, skulle vi korsa Hanöbukten i ett svep eller ta lite kortare etapper och gå mer längs kusten? Vi kom fram till att varför inte passa på att se och besöka ställen där vi aldrig varit förut istället för att gå samma väg som gjort ett par gånger tidigare. Sagt och gjort, Karlskrona nästa.

Onsdag morgon den 3 juni, lämnade vi Kalmar med kursen satt på Karlskrona. Fast innan vi faktiskt kom iväg, upptäckte vi att någon form av vätska hade sprutat ut i motorrummet men vad? Så blev det felsökning, motor på och motor av, och tillslut lokaliserade vi det till kylarvattnet där en slangklämma lossnat kring en slang och vatten läckte ut ned på drivremmen som slungade runt kylarvattnet i motorrummet. Skönt att vi hittade vad de var och att det var så lättåtgärdat! Så en timme senare än planerat, kom vi äntligen iväg. Det började helt fantastiskt med bra fart och vindar på mellan 10-13 meter per sekund. Men det varade tyvärr inte och ett par timmar senare avtog vinden mer och mer och vi tog oss långsamt framåt i på ett ganska guppigt vatten. När vi så rundade udden där Hanöbukten börjar fick vi en ny vindriktning och vinden ökade och vi satte fart igen. Ankomst till Karlskrona vid halv niotiden på kvällen.

Historiens vingslag
Karlskrona är en stad med en flera hundra år gammal marin historia och just örlogsbasen i Karlskrona är det som gjort att staden har hamnat på UNESCOs världsarvslista. Inne i staden får man känslan av europeiska torg och piazzor med vackra pampiga byggnader kring Stortorget och man förstår att denna stad har haft stor historisk betydelse. Just vid Stortorget ligger även en något modernare attraktion av betydelse, Glassiären glassbar. Vi tänkte att vi tar det lite piano på glassfronten och tar bara två glasskulor var. Alltså, de glassarna var bland det största vi sett och ätit! Men goda så klart och märkligt nog slank det mesta ned.

Vi besökte även Marina museet som var otroligt intressant och snyggt gjort. Rekommenderas varmt om du har vägarna hit! Här hittar man både dåtida och nutida marin historia, exempelvis om ubåtar och ubåtsjakter på Hårsfjärden och vem minns inte U137 som gick på grund utanför just Karlskrona.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Och sen då
Fredag skulle vi vidare, men vart nu då? Vi hade fått tips om Hanö och planen var att det var dit vi skulle. Men så kom det in ett hett tips om ett ställe som låg på vägen till Hanö som lät trevligt och som innefattade både mysig hamn och god fisk. Och varför inte? Vi har ju tiden och vi skulle ju se nya platser. Så i går morse satte vi kursen mot Vägga hamn, strax utanför Karlshamn. De blev mycket motor på vägen för Hanöbukten låg spegelblank. Sista timmarna kom vinden från ”helt fel håll” jämfört med vad väderprognosen utlovat och vi fick perfekt halvvind och en segling vi sällan upplevt där vi gjorde 6-7 knop på spegelblankt vatten. Så skönt!

Vägga hamn gjorde oss inte besvikna! En liten mysig hamn innanför stenpirarna med några gästplatser vid en pontonbrygga. I hamnen ligger ett rökeri, Vägga rökeri och en fiskaffär med tillhörande restaurang. Vi kom till himlen när vi steg in i fiskaffären för där dignade diskarna av nyrökt, färsk, gravad, inlagd, stekt fisk! Allt du kan önska dig och lite där till. Solen sken, vi var i himlen och det blev en kall öl på restaurangens uteservering först innan vi handlade upp halva affären på vägen tillbaka till båten.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Först åt vi lite nyköpta färska och rökta räkor i solen i sittbrunnen och sedan åt vi jättegod klassisk panerad rödspätta på restaurangen. Det var sådant tryck med nya gäster hela tiden men personalen var både trevliga och effektiva och allt flöt otroligt snabbt. Populärt är nog bara förnamnet på detta ställe en fredagskväll om sommaren. Sen blev det en kaffe i sittbrunnen i kvällssolen och vi njöt i stora drag av vårt seglarliv.

5 reaktion på “Vad tiden går fort när man har det bra

 1. Kul att hitta några Regina seglare. Samtidigt som jag hittade er sida seglar ni förbi och in i Hanö hamn.

  Lycka till önskar Regina Feliz.

  • Hej och vad kul! Hemsidan är under uppbyggnad så roligt att ni hittat den.
   Det är mycket sällan, en gång faktiskt, vi sett Reginor där vi brukat husera, i Stockholms skärgård och så idag är vi 3 st i samma lilla hamn. En riktigt kul upplevelse! Vi har så klart redan flanerat förbi o kikat på er fina Regina Feliz.

   Lotta och Mads

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.