Ute i Atlanten – Porto Santo

Ute i Atlanten – Porto Santo

S/Y Looma IV tag i Porto Santo.

S/Y Looma IV tag i Porto Santo.

Vi ankom alltså Porto Santo mitt i natten och smög in i hamnen där vi krokade fast S/Y Looma IV i en boj och somnade sedan ovaggat. Nästa morgon efter en lugn morgon och sen frukost var det dags att checka in och utforska omgivningarna i den vanliga ordningen: Finns det duschar, tvättmöjligheter och var finns närmaste mataffär? Det blev check och godkänt på allt!

Först måste jollen hissas ned i vattnet och motorn hissas ned och monteras på och därefter kunde vi puttra in och lägga till inne vid marinans bryggor. Det var gott om plats för jollar och de lokala herrarna som mekade och fixade med sina båtar hälsade glatt och kom med glada tillrop om var vi bäst skulle lägga oss. Incheckningen med uppvisande av alla båtpapper som självklart måste kopieras hit och dit gick smidigt och damerna på marinakontoret var även de glada och fantastiskt trevliga. Efter incheckningen var det dags att avlägga ett besök hos GNR (Guarda National Republicana) som är en slags militär polis som hanterar säkerhet för tull-, kust- och naturområden. Även här skulle vi registrera oss och båten i ännu ett datasystem och visa fram båtens registreringspapper. Men det var ju bara dörren tvärs över på andra sidan korridoren så det var inte långt och gick även det ganska fort. Marinan är ju inte så stor så det var inte någon direkt kö till incheckningen. Det finns ett tiotal bojar i hamnen och vi skulle gissa på drygt 20 bryggplatser för gästande båtar. För en boj fick vi betala det facila priset av 6,50 Euro/natt och att ligga vid brygga hade kostat oss cirka 39 Euro/natt. Dock kostade en månad vid brygga 120 Euro! Oavsett om du ligger på boj eller vid brygga ingår dusch och tvättmöjligheter.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så var det dags för en promenad in till Porto Santo stad cirka 2 kilometer från hamnen och det var riktigt skönt att sträcka på benen och röra på sig efter fyra dagars stillasittande. Porto Santo är den näst största ön i Madeira ögruppen och här bor det cirka 5400 personer. Ön upptäcktes innan Madeira år 1418 då sjöfararen Joao Goncalves Zarco i en storm hamnade i skydd av Porto Santo, en då oupptäckt ö. Året efter återvände Joao Goncalves Zarco för att för kungens räkning och på uppdrag av Henrik Sjöfararen, utforska området och därmed upptäcktes även Madeira. Porto Santo kallas för ”Ihla dourada”- Den gyllene ön, eftersom det ligger som ett gyllene skimmer över ön av den ockrafärgade jorden. Till skillnad mot Madeira är Porto Santo karg och torr eftersom de mesta av regnmoln fastnar över Madeira och släpper nederbörden över bergen där. Det Porto Santo däremot har som Madeira inte har är en flera kilometer lång och fantastiskt fin sandstrand.

Detta bildspel kräver JavaScript.

När vi kom in till byn strosade vi runt lite och hittade så småningom en bra mataffär och provianterade lite. På vägen hittade vi även en liten järnaffär som sålde små målarfärgsburkar och vi införskaffade 4 burkar i färgerna blått, gult, rött och vitt eftersom vi tänkte följa traditionen med att måla sin båts namn på kajen i marinan. Det är kajens mur som är fylld av gästande båtars bidrag i form av målningar med exempelvis båtnamn, datum och besättning. Jättekul att gå längs muren och läsa alla som gästat marinan och vi hittade många båtnamn vi kände igen. Något vi noterade var att det var påfallande många danskar här på Porto Santo. Det är en liten ö med en liten stad och det var ändå lågsäsong och inte så mycket turister men ändå stötte vi på danskar överallt. När vi nere på caféet i hamnen stötte på två danskar passade vi på att fråga varför och det visade sig att några danska resebyråer har riktigt bra charterresor till Porto Santo så här under hösten med två flyg i veckan. För runt 5000 danska kronor för en vecka får man ett ”all inclusive” paket med flyg, boende på bra hotell vid havet, mat och dryck. Vidare ingår även en hel massa aktiviteter i detta ”all inclusive” paket som: golf på en bra golfbana, lån av cyklar, tennis, spa avdelning, guidade vandringsturer m.m. Otroligt bra och vi förstod genast varför det var så många danskar här. Även om de flesta tydligen spenderade dagarna på golfbanan.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi ville ju gärna hinna se så mycket av ön som möjligt och hade sett att det fanns bussturer runt ön. Klockan 15 varje dag gick en busstur på 1h 45min runt till öns sevärdheter och utsikter och dag två var vi på plats en halvtimme innan avgångstid för att köpa biljetter. – Nej tyvärr kan jag inte sälja några biljetter just nu eftersom det måste vara minst 8 personer/tur i de stora bussarna eller minst 4 personer till en tur i en minibuss och ni är de enda passagerarna just nu och idag kommer inte färjan från Madeira hit heller, var svaret vi fick. Åh, typiskt och vad trist. OK, men vi väntar en liten stund till. Man vet ju aldrig. Och häpp, plötsligt dyker ett icke golfande danskt par upp som också tänkt sig en busstur runt ön och vips var vi 4 personer till en tur med en minibuss. Och vi hade en jättetrevlig tur tillsammans och fick verkligen se ön kors och tvärs, både uppifrån och nedifrån. Dagen efter var en helgdag i Portugal och vi passade då på att tvätta och måla S/Y Looma IVs namn på hamnpirens mur. Lite pyssligt men kul och då ingen av oss är särskilt konstnärliga av oss så vi var ganska nöjda med resultatet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

På Porto Santo är tempot lugnt och det råder ett märkligt lugn över hela ön som vi sögs in i och bara njöt av. Människorna på ön var så otroligt vänliga och hjälpsamma och vi möttes ständigt av som det kändes idel leenden och vänlighet. Många båtar verkar ligga här ett tag och vi förstår varför. Själva ville vi efter nästan en vecka på Porto Santo gärna komma vidare till huvudön Madeira som vi hört så mycket gott om. Det var dessutom busväder i form av mycket vind i antågande och vi kände att vi hellre låg inblåsta i huvudorten Funchal på Madeira än ytterligare en vecka på Porto Santo. Sagt och gjort, efter hjälp från marinakontoret med att boka plats i Funchal marina lämnade vi Porto Santo tidigt en morgon och satte segel mot Funchal drygt 40 sjömil bort och vi räknade med att vara framme tidig eftermiddag. Och vilken fantastisk dag det blev! Men det berättar vi mer om i vårt nästa inlägg från Madeira.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Härlig blogg med text och bilder. Ni verkar att ha haft det fint på ert första stopp och nu ser vi fram mot nästa inlägg. ?