S/Y LOOMA IV – The story

Självklart måste ju huvudpersonen på detta äventyr få sin egen sida och en presentation. För utan S/Y Looma IV skulle det ju inte bli någon resa och vi skulle inte komma många meter på vår världsomsegling. Så varsågoda, får vi presentera stjärnan i storyn: S/Y Looma IV!

S/Y Looma IV är en svenskbygd segelbåt från Regina af Vindö varvet på Orust som är känt för att bygga robusta segelbåtar av hög kvalitet och även andra båtmärken som Hallberg Rassy, Najad, Malö, Aphrodite med flera byggs på just Orust. Tittar man noga syns det att de påminner mycket om varandra i skrovets linjer och utförandet. Regina af Vindö är ett av de mindre varven och det finns inte lika många av dessa båtar som exempelvis från Hallberg Rassy och Najad.

S/Y Looma byggdes år 2000 men sjösattes 2001 och har båtnummer 8. Hon skeppades först till Finland där hon hade sin första hemmahamn och seglade i den finska skärgården. Därefter fick hon hemmahamn i Skåne och Höganäs för att under ett antal år segla i Öresund och kring Danmark. Vi hittade S/Y Looma IV när vi beslutat oss för att nu måste vi bestämma oss för vilken båttyp vi ska ha och vad vi ska leta efter och vid denna tidpunkt stod valet mellan en Najad eller Hallberg Rassy. Reginor hade vi bara sett på avstånd några gånger och konstaterat att det var en otroligt snygg båt. De är ju som sagt inte lika vanliga som de övriga Orust märkena.

När vi nu ändå skulle ut på turné över en helg och titta på båttyper tänkte vi att vi ju ändå lika gärna kunde ta en titt på den där Reginan i Höganäs. Sagt och gjort och en söndag i september 2013 kl.11 i Höganäs uppstod kärlek vid första ögonkastet. Den första veckan i oktober seglade vi hem henne till vår hemma hamn i Pampas marina i Solna!

Den 26 maj 2016 kastade vi loss från Pampas marina och har sedan dess seglat på fulltid i nästan 4 år. Färden har gått längs Europas kust ned in till Balearerna i Medelhavet. Vidare ned till Kanarieöarna via Madeira och sedan över Atlanten i januari 2018 till Karibien. Från Karibien har vi sedan via Kuba seglat upp längs USAs östkust, från Key West i söder till Maine i norr och nu ligger S/Y Looma tryggt på land i Annapolis.

Fakta om S/Y Looma IV:
Byggd av Regina af Vindö varvet på Orust. Båten är byggd enligt kategori A – oceanklassad och certifierad av IMCI i Bryssel.

Konstruktör: Carl Beyer
Storlek: 43 fot
Längd över allt: 13,26 meter
Längd i vattnet: 11,00 meter
Bredd: 3,98 meter
Djupgående: 1,70 meter
Masthöjd: 18,60 meter
Deplacement (vikt): 11 000 kg
Motor: Yanmar 75 hk
Vattentank: 780 liter
Bränsletank: 380 liter
Inför denna resa har vi förbättrat och utrustat båten enligt följande:
– Installation av watermaker. Togs i drift sommaren 2017.
– Installation av solpaneler – 4st x 140W och 3st x 50W. 2st av de 4st 140W solpaneler installerades hösten 2017.
– Installation av vindgenerator av märket Silentwind hösten 2017.
– Nya litiumbatterier LiFeP04, 500A förbruksbank.
– Bytt all belysning, både lampor inombords och lanternor till LED.
– Fått en targabåge monterad.
– Monterat ett kutterstag till ett extra försegel.
– Installerat wifi-förstärkare.
– Installerat AIS  (sänder information om positionering m.m.)
– Nytt extra försegel (hårdvindssegel) och ny gennaker.
– Satellittelefon Iridium 9555.
– Installation av inverter (omvandlar båtens ström till 220V). Utbytt till ny 2019!
– Ny jolle inklusive utombordsmotor. Utbytt till en ny av märket AB 2018 och ny Tohatsu utombordsmotor 9.8 2 takt 2019.
– Nytt ankare av typen Rocna 33 kg inklusive 100 meter 10mm kätting.
– Byte av stående riggen december 2017.
– Mängder av inköp av utrustning för; säkerhet, kök, livet ombord, skeppsapotek, tampar, reservdelar, verktyg, förbruksmaterial till motor och båten i övrigt m.m.