NU SEGLAR VI ÖVER ATLANTEN

Lotta och Mads Viking Explorer.

Lotta och Mads Viking Explorer.

SÅ HAR VI KOMMIT TILL STARTEN för vår seglats över Atlanten. Tanken var att kasta loss idag, söndag 7 januari med Viking Explorer som är ett kostnadsfritt suveränt initiativ till en eskader där båtar som ska segla över Atlanten går tillsammans med start härifrån Las Palmas via Kap Verde där vi stannar 4-5 dagar och sedan till Barbados i Karibien.

Vi har nu legat i Las Palmas marina i 1 månad och är nu 15 anmälda båtar som är här och som under tiden hjälpt varandra, utbytt tips och erfarenheter och haft trevligt tillsammans. Dock har ett busväder precis igår dragit ner över Kanarieöarna med starka vindar och hög sjö och vi hade vi inne i marinan vindar på upp till 17 m/s igår kväll och vågrapporterna talar om upp till 5-6 meter vågor på sina håll där ute varför de flesta har därför valt att skjuta på starten till imorgon måndag 8 januari och så även vi. Men 3 tuffa båtar gick idag som planerat kl.14! Den minsta båten S/Y Astrid som är en Vega på 27 fot, S/Y Soffi med Mårten som seglar ensam och den danska båten S/Y Sussi. Vi andra stod på kajen och vinkade av dem. Vi ses ju om en dryg vecka i Mindelo på Kap Verde.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi planerar att kasta loss runt 8-tiden i morgon bitti med lite tankning först innan vi ger oss av. Tanken var att vi skulle ha haft besättning ombord och tro oss, men vi har försökt! Först hade vi en super bra lösning med Lars, en svensk herre från Skåne som är en duktig seglare och eventuellt en svensk tjej som aldrig seglat förut och som vi tyckte skulle vara roligt att ha med om vi var tre stycken som kunde segla. Men så fick tyvärr Lars inte ledigt från jobbet och vi fick tänka om. Dagen innan hade vi läst på Viking Explorer om ett amerikansk/brasilianskt par som skulle ha varit crew på en annan båt som var anmäld till Viking Explorer. Nu hade denna båt tvingats ställa in Atlantöverseglingen och amerikanerna stod således med flygbiljetter från Boston till Las Palmas men utan båt att segla på. Vi snabbade oss på att ta kontakt innan någon annan hann före oss och det kändes jättebra under videosamtalet med Carlos och Patricia och vi beslutade oss för att segla tillsammans. De skulle ankomma Las Palmas fredag 5 januari endast 2 dagar före start men vi skulle nog hinna förbereda allt själva innan dess.

So far so good! Om inte det varit för att en enorm snöstorm just på torsdagen den 4 januari drabbade USA östkust och alla flyg från Boston blev inställda. OK, så blev de ombokade till dagen därpå men från New York istället. De hyrde bil för att köra mellan Boston och New York men det var totalt kaos på vägarna och de blev sittande i köer och missade sitt plan med 10 minuter! Helt otroligt! Men tro inte att de gav upp för det. Nu har de hittat flygbiljetter till Kap Verde och flyger till Mindelo med ankomst på lördag 13 januari och vi seglar nu alltså själva ned dit med beräknad ankomst troligen på söndag. Så håll tummarna för att allt går vägen och att vi alla kommer fram till Mindelo som planerat!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det blir ett lite kortare inlägg här idag för vi har så mycket att fixa innan avfärd imorgon. Den senaste veckan har varit väldigt hektisk med planering av inköp och matlistor. To-do-listan har betats av och det har stuvats saker i varenda skrymsle och vrå så nu kommer vi nog aldrig mer hitta vissa saker och ting. Men det går att följa oss på vägen via en web dagbok med karta där vi kommer att lägga upp korta inlägg och vår position då och då under seglingens gång. Länken till sidan hittar ni här: S/Y Looma IV web dagbok över Atlanten . (Klicka på den blå texten)

Nu skall det lagas lite matlådor och stuvas undan det sista så att vi är klara till imorgon bitti. Lite pirrigt i magen är det ändå men vi ser verkligen fram emot att påbörja vår seglats över Atlanten!

Vi hörs!

12 reaktion på “NU SEGLAR VI ÖVER ATLANTEN

  • Tack Paul! Kanske vi ses på andra sidan när ni är tillbaka och vi kanske tar oss norrut. Ser ut som att ni trivs i Lagos och dit längtar vi titt som tätt. Ha det gott och hälsningar till er båda! Lotta och Mads

 1. Hoppas allt löser sig och att besättningen hinner fram i tid. Är så avundsjuk, vilken resa ni har framför er. Lycka till! Hälsningar Anneli

  • Tack Anneli! Det kanske skulle varit du som kommit med som crew :0) Det finns ju fler sträckor framöver som sagt….. Ha det gott och höres! Kram

 2. Hej!
  Roligt att höra från er. Tänk att det nu är dags att segla vidare. Vi tänker på er då och då och önskar er lycka till mot Kap Verde. Just nu i Sverige men åter Lagos om några veckor.
  Seglarhälsningar
  Ing-Marie och Håkan

  • Hej på er! Tack för lyckönskningar och omtanken. Vi saknar Lagos mycket men nu ligger nya breddgrader framför oss att utforska innan vi kommer dit igen. Ha en härlig vår i Lagos som är fantastiskt vackert om våren! Hälsningar Lotta och Mads

 3. Oj vilken otur med att få besättning men skam den som ger sig. Klokt av er att vänta hoppas att det lugnat ned sig nu då ni ger er av. Ha det toppen och ta hand om er. Kramar Nettan , Isse o Kazzi

 4. Så typiskt med en snöstorm i norra USA som påverkar er så långt därifrån! Håller tummarna för er och för att ni får en härlig seglats utan missöden. Och att er crew tar sig till Kap Verde. Nu börjar oxveckorna här, underbart (not).

 5. Det var riktigt roligt att träffa er igen och höra om era upplevelser och nya liv.
  Vi önskar er en bra resa som är lagom äventyrlig och ser fram mot ett möte på varmare breddgrad?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.