Minnet är redan fullt

Mads uppe vid Hanö fyr, 65 meter över havet.

Mads uppe vid Hanö fyr, 65 meter över havet.

SÅ HAR DET gått en stund sedan vi hörde av oss sist och vi har varit i så många olika hamnar att det nästan är svårt att hålla isär dagarna. Tiden går verkligen fort när man reser och ser nya ställen varje dag med ny upplevelser och möten med nya människor i princip varje dag. Och vi har otroligt kul, varje dag!

Reginor ”en masse” på Hanö
Efter Vägga var nästa mål satt till Hanö. En ö som ligger inne i Hanöbukten och ungefär på mitten. Det var inte långt från Vägga/Karlshamn men då vinden var oss rätt i nosen fick vi kryssa oss fram så det tog några timmar längre än vi tänkt oss. Precis innan vi kom fram till Hanö såg vi en segelbåt på lite avstånd komma in från vänster framför oss och den såg bekant ut. Det var ju en likadan båt som vår, en 43 fots Regina af Vindö och så snygg! Den gled in i Hanö hamn en stund innan oss. När vi kom in i hamnen trodde vi att vi såg den en bit in i hamnen men vid närmare titt var det inte den Reginan utan ytterligare en Regina af Vindö men en 40 fotare. Under den tid vi ägt S/Y Looma IV har vi bara sett en enda annan Regina vilket var i Navis hamnen när vi hade båten förra sommaren. Vi Stockholmare tyckte det var ett stort ögonblick. Men det var nog bara vi av oss tre som tyckte.

Gemyt och stämningsfull solnedgång
Vi kom fram till Hanö tidigt på eftermiddagen och eftersom det var lördag, fint väder och dessutom långhelg med 6 juni på måndagen var det redan mycket båtar i den lilla hamnen. Men en väldigt alert och aktiv hamnkapten styrde och dirigerade alla båtar så vips hade vi fått en kanonbra plats längst in och längs med kajen. Lite senare kom en liten segelbåt och lade sig utanpå oss och så fortsatte det under eftermiddagen tills det var knökafullt!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Självklart tog vi en promenad upp till den fyr som står högst upp på ön, 65 meter över havet och med en fantastisk utsikt ut över fastlandet och havet. Fyren har det starkaste ljuset av alla fyrar runt Östersjön. När vi kom ned till byn och hamnen igen låg

Hanö fyr - Östersjöns ljusstarkaste fyr.

Hanö fyr – Östersjöns ljusstarkaste fyr.

grilldimman tät och stämningen i hamnen var hög. När solen började gå ned rakt framför hamnen övergavs matborden och sittbrunnarna till förmån för de klippor som vette ut mot vattnet. Det var verkligen en makalöst vacker solnedgång och vi var helt hänförda. Till detta satt ett gäng herrar och damer i bakgrunden och sjön svenska visor. Riktigt fint och när det var som mest stämningsfullt spelade de Peter Lundblads ”Ta mig till havet” och det ögonblicket etsade sig fast ordentligt och det kommer vi ta med oss från Sverige. Mer svenskt och stämningsfullt kan det inte bli!

Snabbvisit i Kivik
Efter en lugn söndagsmorgon skulle vi så bestämma oss för vart vi skulle ta vägen denna dag. Valet föll på Kivik med äpplen, musterier och annan spännande äppelverksamhet. Hamnguidens beskrivning av orten lät mycket trevlig och sagt och gjort, när seglen var uppe satte vi kursen mot Kivik.

Solen sken, vindarna var måttliga och vi seglade på i lagom fart. Några timmar senare gled vi in i Kiviks lilla hamn där gästplatserna var förlagda längs med kajens yttersta del precis framför hamninloppet och det var helt tomt. Vi smög fram och förtöjde långsides. Men innan vi lade till konstaterade vi att kajkanten var klädd av stora, svarta traktordäck och det kändes inte helt bra då de brukar ha en förmåga att svärta av sig friskt.

Våra fina nyputsade fendrar är inte så fina längre.

Våra fina nyputsade fendrar är inte så fina längre.

Vi hade fendrat av ordentligt och redan ett par minuter efter tilläggningen stod vi på kajen och såg ur våra vita fina nyputsade och nyvaxade fendrar snabbt blev svartare och svartare. I hamnen rådde en ganska rejäl sjöhävning från dyningarna som rullade in från Hanöbukten och det ryckte och slet rejält i förtöjningarna. Fem minuter efter att vi lagt till beslutade vi oss för att inte stanna kvar. Det var redan obekvämt i hamnen och det blåste inte mycket där ute. Skulle vinden öka skulle det kunna bli direkt otrevligt att ligga kvar där vi nu låg och en sådan natt hade vi ingen lust att uppleva.

Äta, sova, segla
Snabb bestämde vi oss för att nattens hamn fick bli Simrishamn istället och efter ett par timmar låg vi lugnt förtöjda vid en brygga i nämnda hamn.

Nästa morgon gav vi oss av tidigt med Gislövs läge, Trelleborgs gästhamn, som dagens slutdestination. Även denna dag hade vi vindarna med oss men efter nattens blåsväder var sjön grövre än tidigare dagar och livet i sittbrunnen var inte lika njutningsfullt som dagarna innan.

Gislövs läge angjordes sen eftermiddag och när vi kom in i hamnen var faktiskt det första vi såg en 43 fots Regina af Vindö som låg förtöjd längst ut på bryggan. Här var det tilläggning mellan pålar som gällde och det begränsar antalet platser för vår båt, som mäter 3,98 meter på bredden, rejält. Den enda platsen vi fick plats på var för en för tillfället ledig katamaranplats, lite väl bred men det fungerade. Roligt nog fick vi hjälp med att ta tamparna i fören av en vänlig man som sedan visade sig vara ägaren till Reginan på den andra bryggan. Vi pratade en lång stund om Reginor och det visade sig även att han och hans fru hade planer på att ge sig ut på långsegling nästa år. Roligt och kanske vi ses någonstans på vägen.

Mot Danmark

Danska gästflaggan och mot Danmark.

Mot Danmark.

Så var vi återigen uppe tidigt och denna dag var destinationen Danmark. Mads kom på den trevliga idén om att istället för att gå direkt till Köpenhamn gå rakt över till Køgebukten och staden Køge där han har vänner vi kunde hälsa på. Køge är också en fin gammal stad och väl värd att se.

På vägen mot Køge satte vi först kursen mot kusten nedanför Køge som består av höga, stupande klippor och där finns en gammal kyrka som ligger precis på en klippkant och sedan efter det Stevns klint, en sträcka där klipporna som består av krita är helt vackert vita och finns med på UNESCOs världsarvslista. I det vita finns en svart rand som är det enda spåret i världen efter vad man tror är ”The big bang”. Det är en otroligt vacker kuststräcka och vi seglade så nära land vi vågade hela vägen upp till Køge. Vi angjorde Køge marina på eftermiddagen och på kvällen hade vi en supertrevlig kväll med Mads skolkompis Torben. Vi åt en fantastisk god middag på en fiskrestaurang i hamnen och till efterrätt god glass i en av hamnens två mycket populära glasskiosker.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Dagen efter, igår, tog vi cyklarna och cyklade in till Køge centrum. Vilken fin och vacker stad! Centrumkärnan består av idel gamla, vackra och välbevarade hus och däribland många korsvirkeshus. Självklart blev det smörrebröd och en öl till lunch. På eftermiddagen fick vi besök av en ex kollega till Mads som kom förbi och tog en fika på båten. På kvällen kom ytterligare en skolkamrat förbi och vi fick ännu en trevlig kväll, denna gång med Sören och hans fru Malene.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Två veckor har gått
Vi har nu varit ute i lite drygt två veckor men det känns som så mycket mer. Med så många platser vi redan sett och passerat och så många människor vi träffat; både familj, vänner och korta möten med nya människor gör att vi redan är fyllda till bredden med upplevelser och det här är ju bara början. Det kommer att bli svårt att hålla reda på alla minnen och den här bloggen kommer få fungera på fler sätt än ett. Främst är detta ju vårt sätt att berätta för våra familjer och vänner var vi är och vad vi gör. Men den kommer även att fungera som ett digitalt minne för oss så att vi kan hålla reda på allt fantastiskt vi ser och gör på vår resa!

3 reaktion på “Minnet är redan fullt

  1. Förstår att ni upplever mycket!!! Att blogga är bra tycker vi! Att skriva ner hjälper en att komma ihåg allt… och om man ändå inte kommer ihåg kan man gå tillbaka i bloggen och kolla 😉 Önskar en fortsatt fin resa!

  2. Hmmm… skräpposten? Skrev detta:

    Förstår att ni upplever mycket!!! Att blogga är bra tycker vi! Att skriva ner hjälper en att komma ihåg allt… och om man ändå inte kommer ihåg kan man gå tillbaka i bloggen och kolla 😉 Önskar en fortsatt fin resa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.