Livet är gott

LIVET I SITTBRUNNEN idag har varit gott! Och ja, vi fick sova en god natts sömn och vårankringsplats höll måtten, lä och bra botten. Efter en lugn morgon lättade vi ankar

Lugn ankringsplats i Ringsö.

Lugn ankringsplats i Ringsö.

vid 10-tiden och stävade ut från Ringsölagunen och träffade nordanvinden där utanför, rätt i nosen. Men, bara en liten bit för att komma ut på farleden söderut och vi kunde sätta nosen mot syd med vinden i ryggen, så skönt!

Segling och pinnslalom
Vi valde att gå en farled inomskärs eftersom det ändå blåste en del ute på havet idag. Efter att vi satt segel började färden med pinnslalom då farleden där var både smal och krokig. Riktigt roligt! Sen kom vi ut på mer öppet vatten och vi fick väldigt trevliga vindar med oss och surfade fram på

Pinnslalom vid Stendörren.

Pinnslalom vid Stendörren.

vågorna i lagom fart medan det vackra landskapet gled förbi. Det är så lätt att kasta ur sig påståenden och funderingar om hur kan tyskar, holländare, fransmän med flera välja att segla hit om sommaren. De råkar ju på både opålitligt väder och mygg när de kan åka söder ut till värmen istället. Men det är ju klart som korvspad att det finns inget som slår den svensk östkustens skärgård! Friheten att lägga till i naturen vid klippor och skär eller bara lägga ankare i en stilla vik och det finns alltid en ö att smyga in bakom när vindarna friskar i. Något vi tar för givet men som inte längre är en självklarhet när du kommer söder ut och det börjar redan i södra Sverige. Att du måste söka en hamn för natten eller vid hårt väder.

Oxelösunds stålverk i förgrunden. "Beauty and the Beast ", typ.

Oxelösunds stålverk i förgrunden. “Beauty and the Beast “, typ.

Destination Arkösund
Dagens etapp med Arkösund som destination kom vi till vid 15-tiden och det blåste rejält här. Det pirrade i magen vid tanken på att lägga till med mooringlinor och hårda sidovindar. Men, vi glömde visst att vi är ute i lågsäsong för här låg alla båtar, alla sex, långsides så det gjorde vi lika och tilläggningen gick alldeles lugnt och fint. Imorgon tar vi bussen in till Norrköping för att besöka Lottas mamma som bor där. Och på lördag fortsätter vi seglingen söder ut. Vi får se var vi hamnar men målet är att nå Kalmar före måndag. Dels för att förhoppningsvis hinna möta upp tyska seglingvänner på S/Y Pretty Belinda .

Lyxförtöjning i Arkösunds marina.

Lyxförtöjning i Arkösunds marina.

vi träffade i Navishamnen förra sommaren och som är på väg uppåt längs Sveriges kust. Sen, som alltid på en båt, behöver vi akut ytterligare en reservdel som efter mycket pyssel äntligen är beställd att hämtas upp i Kalmar på måndag. Men till dess njuter vi av att vi faktiskt är på väg och ser fram emot att få träffa Lottas mamma! Hoppsan, Mads kom just in i båten med lite nyfiskad strömming. Som vår vän Christer alltid säger: “Havet ger och havet tar” och idag har det gett oss mycket!

IMG_6471

 

3 reaktion på “Livet är gott

 1. Jätteroligt att få höra om hur det går för er.
  Låter som ni fått en bra start på er resa och har mycket att se fram mot!

  Avundsjuk?
  Manne

  • Hallå Jeanette o Fredrik! Tack, det känns skönt att vara på väg. Vi följer er med spänning. Så kul att ha den möjligheten att vi kan följa varandra via hemsidorna.

   Segla lugnt!
   Lotta o Mads

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.