Längtan till vattnet

Snart är vi där igen!

S/Y LOOMA IV LIGGER FORTFARANDE på land och nu börjar vi längta ut på vattnet ordentligt! Och om några veckor är det äntligen dags. – Men vaddå, vad gör ni hela dagarna och hur mycket jobb kan det vara med en båt? Kanske ni nu tänker. – Det är väl bara och jobba järnet tills allt är klart, ploppa i båten och sen dra vidare, eller? Johodå, så enkelt är det faktiskt! OM det inte vore för värmen som tar hårt på orken. Om det inte vore för alla saker vi behöver införskaffa och först ta reda på var och hur vi hittar dem och utan bil blir det en massa traskande fram och tillbaka, hit och dit. Om det inte vore för de tjänster vi behöver anlita gubbar (för detta är männens värld) att utföra där man aldrig vet om, vilken dag och vem som kommer. Om det inte vore för att vi på bara fyra månader glömt var vi lagt alla saker och i det redan rådande kaoset av saker under arbete tar det ännu längre tid att hitta det man söker. Om det inte vore för att vi behöver handla mat och göra lite ärenden emellanåt och häromkring finns bara varv och industriområden så det går minst en halv dag för lite matinköp. Sen blir det mörkt klockan 18 och då tar både vi och arbetsdagen slut. Då tar vi en kvällsdusch, äter lite middag hemma eller en trevlig kväll över en bit mat med seglarvänner. Det blir sällan särskilt sent för vi lever samma båtfixarliv och är alla lika trötta om kvällen. Det är inte för inte man säger att kl.21 är seglarens midnatt.

Gamla kranen till toaletten.

Ny genomföring till toan i aktern.

Nya kranen till toan på plats.

Uncle Sam har lackat vårt sittbrunnsbord. Så fint!

Botten är slipad innan målning.

Trinidad

Vi har inte hunnit med så mycket annat och inte sett så mycket av Trinidad tyvärr. Men vi hoppas på att få till en guidad heldags busstur runt ön tillsammans med några vänner innan vi seglar vidare. Området där vi befinner oss heter Chaguaramas och domineras helt av militär- och kustbevakningsanläggningar, varv, båtindustri och olje- och gasindustrin och i detta område finns inga bostadsområden alls. Det är mycket trafik både på land och på vattnet och det är smutsig luft och tyvärr mycket skräp i vattnet.

Det har putsats mässing.

Genomgång och tätning av styrpanelens instrument.

Ett ganska tråkigt område med andra ord och säkerligen inte representativt för Trinidad och hur övriga delar av ön ser ut. Så en utflykt till andra delar av ön ska bli roligt! Att få se det riktiga Trinidad, städer och landsbygd och även se lite av kvinnorna, de äldre och barnen. För som jag skrev tidigare är detta området helt en manlig värld där övriga befolkningen lyser med sin frånvaro.

Färgkodning i 10 meters intervaller.
Första omgången bottenmålning.
Trevlig kväll med svenska seglarvänner.

Varven omkring

Men här finns verkligen allt man behöver för att fixa och rusta sin båt! Både i form av prylar och tjänster med mycket duktiga hantverkare. Sen att de arbetar i enlighet med karibisk tid och takt får man bara gilla läget och förlika sig med för det är så det fungerar här. Och att lämna båten här kan vi verkligen rekommendera. De två största varven är Power Boats och Peake Yacht och de är lika bra båda två. Vi ligger på Peake och är nöjda med det. Vänlig och effektiv personal, bra säkerhet, ordning och reda, fräscha duschar och toaletter, tvättstuga, liten marinbutik och en bra restaurang på området m.m. Nytt för i höst är att Peake införskaffat en buss med chaufför för gästernas räkning och man kan utan extra kostnad boka hämtning och skjuts till och från flygplatsen samt shoppingturer till de stora matbutikerna längre bort. Superbra service! Ett tredje alternativ är Coral Coves och vi har vänner som legat där och är nöjda med det. Det är billigare än de andra två och talesättet “man får det man betalar” är nog i detta fall helt sant.

Shoppinggallerian är redan elegant julpyntad.

Medpassagerare och fågel i lokalbussen.
Belöning efter målararbete.

Nå, i morse ringde väckarklockan kl.05:30 så vi kunde springa en runda när solen gick upp och sen har vi bottenmålat båten och sen orkade vi inte så mycket mer idag och ligger just nu och ser på film. Och när vi sprang längs stora vägen imorse var det en bil som kom emot oss i hög fart. Vägrenen är obefintlig och vägarna i ganska dåligt skick med stora hål på sina ställen och bilen gick snällt nog ut i vägbanan för att inte komma så nära oss och dundrade rakt ner i ett stort hål och det smällde till ordentligt följt av ett tydligt pysljud. Inte bra! När vi var på väg tillbaka sprang vi förbi en bil som stod och bytte däck vid vägkanten och vi typ smög förbi med lite dåligt samvete.

Så vi har det bra och snart gott folk, är S/Y Looma IV redo att ge sig ut på nya äventyr igen!

13 reaktion på “Längtan till vattnet

 1. Gillar färgkoden på kättingen, Gul, Gul, Gul etc, vi kör med olikfärgade buntband, funkar bra och enkelt att byta, markerar var 5:e meter upp till 60 meter därefter var 10:e meter. vi kastar loss i morgon för en kort tur mot Hampton, Virginia ca 160 nm. 3/11 bär det ut på havet mot Antigua.

  • Ha-ha … ja men vi kör bara var 10:e meter så det går så bra räkna till 2-3-4 ?… fast vi har faktisk en lite färgplut oxå;-)

 2. Förstår att ni längtar efter att gå ut till havs o mot nya äventyr. ?? Tiden går fort – snart är ni på väg! ⛵️

 3. Dejlig beretning, tak Lotta. Bare nyd det – herhjemme er det blevet rigtig koldt, men det skulle blive lunere igen. November starter med 12 gr. så ingen grund til klage, ellers må vi jo som mor Tove tage til Marocco ?
  Jeg tror jeg har solgt mit sommerhus, så hvis I mangler en gast, siger I bare til, jeg vil være til stor hjælp, bliver søsyg bare jeg står på en badebro.
  Ønsker Jer rigtig god tur når I kommer afsted, og glæder mig til at følge Jer fortsat. Knus Elin

 4. Hälsning från Serendipity. Vi längtar också ner men får hålla oss till december. Lyckliga ni? som redan är där och har oceaner av tid.
  Glöm inte Tobago.
  Vi kommer att segla från Trinidad till Martinique under julen, kanske vi ses?
  Ulla och David

  • Oj va kul!.
   Har I planer för julen annars? Det kan mycket väl bli så att vi är ungefär där – Martinique runt jul, nu när vi kommer lägga i så pass sent och kommer spendera en del tid på Tobago innan vi går norr.
   Kommer hele familjen med ? Skall I sedan tillbaka till Trinidad?
   P.S. Ser att Eran båt nu är slipat helt ner till Gelcoaten. Ser även ut som bogpropeller repareret eller nåt.
   Vi hörs och ses :-).

 5. Tack för en underhållande berättelse.
  Looma kommer att vara som ny eller ännu finare när hon sjösätts igen.
  Ha det toppenbra.
  Vi kör panel och middag med vin för 3€.
  Restaurangmånad I Algarve nu med massa restauranger som är med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.