Härliga Portugal

Castelo do Mouros, moorisk borg i Sintra.

Castelo do Mouros, moorisk borg i Sintra.

HALLÅ! HÄR ÄR VI IGEN, för ni har väl inte glömt bort oss! Under den senaste månaden har vi upplevt Portugals kuster och det har varit helt fantastiskt! Portugal är verkligen trevligt land med massor att se och uppleva. Kanske är det som land lite av en doldis i Sverige. Det är inte så många som vet mycket om Portugal eller som faktiskt varit här. Vi har bara en sak att säga och det är kom hit och se för er själva hur fint det är.

Efter Viana do Castello och den nordligaste delen av Portugals kust fortsatte vi färden söder ut. Jämfört med den sista delen av Galicien i Spanien är utbudet av hamnar längs Portugals kust rätt begränsat. Många av hamnarna ligger i samband med flodmynningar vilket innebär att vid hårt väder eller stora vågor kan de vara farliga att gå in i och hamnarna stänger helt enkelt. Så det gäller att ha lite koll på vad som gäller i respektive hamn och så klart koll på våg- och väderprognoserna. Den första hamnen vi angjorde efter Viana do Castello var Povoa de Varzim där vi läst om att det fanns bra möjlighet till att få ett solskydd uppsytt till båten till ett bra pris. Vi fick ett förslag men vi var inte helt nöjda med lösningen och inte heller priset, så det bidde ingen affär. Staden för övrigt hade fina stränder men var inte särskilt spännande.

Nästa hamn däremot var efterlängtad och det var Porto, portvinets hemstad. Det finns numera två marinor att välja på i Porto, den gamla marinan i industrihamnen Leixoes en bit utanför staden och den nya marinan inne i Dourofloden och närmare Porto stad. Då det är en ganska stor prisskillnad på dessa två hamnar valde vi det första och billigare alternativet i Leixoes och trivdes bra med det. Det fanns buss in till Porto precis utanför marinan samt tunnelbana in till staden inom 15 minuters promenadavstånd. Dessutom fanns en lång fin strand, härlig lång strandpromenad att springa och promenera längs och ett IKEA 10 minuters bussresa från hamnen. Vi utnyttjade allt det nämnda till fullo! Inklusive IKEA där vi bland annat bunkrade svenskt godis, saft och prästost. I marinan låg ett antal tyska båtar vi mer eller mindre träffat tidigare på resan i Spanien och efter ett par dagar anlände även en svensk segelbåt, också de medlemmar i Oceanseglarklubben, S/Y Serendipity of Sweden med David, Ulla och deras två söta tonårsdöttrar Aubry och Miranda ombord. Det blev en mycket trevlig tid i Porto. Vi hann även med att återse Fredrik och Jeanette på S/Y Bushpoint som låg i den andra marinan i Dourofloden en eftermiddag innan de nästa dag fortsatt sin resa söderut. Kul!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Porto som stad är ett äventyr och staden ligger i en sluttning ned mot Dourofloden och gatorna är rejält branta. Husen är en salig blandning av färger, former och höjdskillnader och kantar de branta gatorna. På andra sidan floden ligger Portos systerstad, Gaia, där alla portvinshusen ligger och där man kan gå på besök för att lära om portvinets historia, framställning och självklart för en provsmakning. Vi hamnade på Taylor´s där man kunde besöka vinkällare och utställningar om hur portvinets historia och hur portvin framställs i sin egen takt med en portabel handguide. Därefter ingick även provsmakning av vitt och rött portvin. Gott, intressant och mycket trevligt! Vi stannade i Porto en vecka och utforskade staden flitigt. I jakten på wi-fi hade lokalbussen in till staden ett helt fantastiskt bra wi-fi och vi passade på att surfa och ringa nära och kära när vi satt på bussen. Nytta med nöje och en verklig förebild för kommunala kommunikationsmedel!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter en vecka började vi titta på att ta oss vidare. Antalet hamnar är ju som sagt inte så många och de som finns beroende av väder. Snacket gick mellan båtarna och några skulle gå direkt till Lissabon bara det blev ett bra väderfönster för segling nonstop med en nattsegling. Vi började känna att det kanske ändå var en möjlighet då vi inte hade någon destination vi gärna ville besöka längs vägen. Sagt och gjort, vi beslutade oss att gå direkt till Cascais, en stad strax utanför Lissabon där man kunde ligga bra på svaj. Ett väderfönster öppnade sig och en fredag var vi fem båtar som lämnade Leixoes på förmiddagen, S/Y Looma IV och fyra tyska båtar. Det blev så att vi ”höll ihop” hela vägen ned till Cascais och seglatsen bjöd på både härlig segling men även motorgång under de 30 timmar som sträckan tog. Under natten hade vi besök av delfiner och havet var fyllt av mareld som lyste upp delfinernas lek i vattnet och båtens svall. Det var verkligen helt magiskt vackert!

I Cascais kunde vi mycket riktigt ligga på svaj i en kanonfin och skyddad vik precis utanför staden och dess stränder. Den svenska båten S/Y Molly Malone som vi senast träffade i Viana do Castello låg redan där och vi droppade ankaret bredvid dem. Cascais var en otroligt fin och trevlig stad och det var så skönt att äntligen kunna ligga på svaj. Det blir ganska trist i längden att bara ligga i marinor och nu kunde vi både bada från båten och njuta av de vackra omgivningarna. Härifrån gjorde vi utflykter till Sintra och Cabo da Roca. Det går även pendeltåg in till Lissabon och många som stannar här gör sina Lissabonbesök från Cascais. Vi hade dock bokat plats inne i en marina i Lissabon eftersom Mads syster Mette skulle komma på besök och mönstra på i Lissabon och samtidigt ville hinna se lite av staden.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sintra är ett helt fantastisk område utanför Lissabon och helt nära Cascais. Vi tog bussen från Cascais upp till Sintra stad. Egentligen hade vi inte riktigt koll på vad som fanns att se i Sintra och hade inte läst på alls. Men vi tog sedan en typ ”Hop-on-hop-off” lokal buss som gick en slinga upp på berget där det finns en massa olika ställen att besöka. Vi tog en buss som gick förbi den gamla staden Sintra, en morisk borg och ett slott som heter Pena. Den ena högre upp på berget än den andra och det ena mer fantastisk än det andra. Gåvänliga skor rekommenderas vid ett besök. Den moriska borgen, Castelo do Mouros, bjöd på svindlande vackra vyer högt upp på berget.  Borgen byggdes av moorerna redan på 800-talet för att försvara staden Sintra. Slottet Pena ligger på en bergstopp ännu högre upp och är en helt fantastisk skapelse i färg och form som finns med på UNESCO´s världsarvslista. Från början var det ett kloster som föll i glömska efter jordbävningen år 1755 och som återupptäcktes av kung Ferdinand II som i mitten av 1800-talet och som byggde upp ett slott på klosterruinerna. Om ni besöker Lissabon och har tid så är detta ett måste att se! Vi var helt tagna av allt vackert vi sett under dagen. Från Cascais tog vi även en dag bussen ut till Cabo da Roca som är Europas västligaste punkt. En klippa vi seglade förbi och sett från havet på vägen ned från Porto till Cascais. Nu stod på uppe på klippan och tittade ut över havet och njöt av den vackra utsikten.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det blev hela 9 dagar i Cascais där vi njöt av fint väder, sol och bad och trevligt sällskap. Efter några dagar dök även S/Y Serendipity of Sweden upp i viken. Dock med motorproblem så de seglade in i viken och fick ned sitt ankare. Dagen efter hjälptes vi åt att bogsera båten till en lite bättre plats som dessutom var bredvid oss och vi låg tre svenska båtar på rad längs stranden. Mads som ändå tänkt att ta ett dyk kollade att deras ankare låg bra då de skulle komma att blåsa någon dag senare.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så lämnade vi Cascais och gick in mot Lissabon upp längs Tejofloden till marina Parque das Nacoes, norr om Lissabons centrum vid Vasco da Gama bron. Det är ganska ont om båtplatser i Lissabons marinor så här års och vi hade fått tips om denna marina. Även här fanns buss in till centrum precis utanför marinan. Bussresan tog runt en 30 minuter men tid har vi ju gott om så det var helt OK och vi kunde kliva av mitt i stan vid Praca do Comercio eller åka hela vägen ned till stadsdelen Belem med samma buss. Praktiskt och bekvämt! Här i Lissabon mönstrade Mads syster Mette på för att segla med ned till Lagos. Men först gjorde vi staden. Kvällen då Mette kom hade vi bokat bord på en suverän restaurang som heter Chapito och som ligger högt uppe på berget i Alfama med en veranda där man har hela Lissabon och floden för sina fötter. Menyn bjuder på både spännande och goda rätter. Nästa dag ägnades åt sightseeing och så var det dags att lämna även Lissabon dagen därpå.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Planen var att kasta loss tidigt för att hinna fram till nästa hamn innan det blev mörkt. Om det varit glest mellan hamnar innan Lissabon så var det nu ännu glesare med hamnar på sträckan Lissabon-Lagos. Det vi inte räknat med var tidvattnet i floden och att det just den dag vi skulle gå var ett så kallat ”neap” vilket betyder att vid ebb är det extra lågt vatten vilket gjorde att vi inte kunde komma ut ur marinan förrän vid högvatten som inträdde först på eftermiddagen. Först vid 13:30-tiden kunde vi komma iväg och under förmiddagen letade vi efter vart vi skulle ta vägen innan mörkret föll. Vi hittade en liten hamn cirka 30 sjömil från Lissabon som hette Sesimbra och ringde dit för säkerhets skull för att höra efter om det fanns plats. Och det fanns det! Det blev en natt i Sesimbra som var en ganska mysig liten stad med fin strand mitt i stan. Staden kändes lite som en semesterstad i lågsäsong. En varning dock för mygg! Mads och Mette som myggen gillar var helt sönderbitna och fulla med myggbett nästa morgon.

Tyvärr hade vi inte de bästa vindarna med oss vilket vi visste när vi lämnade Lissabon. Motvind eller ingen vind. Men Mette var tvungen att ta bussen från Lagos till flyget på fredagen så vi hade inget val än att ta oss vidare och det blev mycket motorgång till Sines som var nästa hamn. Vi ankom Sines ganska sent så det blev ett ”äta och sova-stopp”. Dessutom var det ett helt förfärligt svall inne i marinan och det ryckte och slet i våra tampar med ett förfärligt oljud natten igenom. Vi sov inte särskilt gott den natten och klev upp i ottan och kastade loss så fort ljuset visade sig. Det blev en härlig dag på sjön trots mycket motorgång. Solen sken och det var varmt och faktiskt kunde vi segla några timmar innan vi närmade oss Cabo de Sao Vincente, Europas sydvästligaste punkt som vi skulle runda för att sedan segla längs Algarvekusten. Havet var lugnt när vi rundade klippan och kusten var otroligt vacker innan och efter. Strax efter Cabo de Sao Vincente gick vi in till en liten fiskehamn som heter Baleeira där vi låg på ankare för natten.

Nästa morgon tog vi ett morgondopp från båten, åt frukost och tog sedan jollen in till land för att ta en snabb runda och se vad som fanns i land. Vid lunchtid tog vi upp ankaret och satte kursen mot Lagos, vår sluthamn för denna etapp av vår resa. Kusten fram till Lagos är väldigt vacker med branta och höga klippor i röd sandsten med av havet urgröpta grottor och fina sandstränder insprängda mellan klipporna. Ett par timmar senare surfade vi in på vågorna mellan pirarna till Lagos kanal och marina. Vi checkade in i marinan där vi träffade vi åter igen våra vänner från S/Y Molly Malone som legat steget före längs Portugals kust. Här låg även en annan svensk båt vi träffat flera gånger tidigare, första gången redan i Frankrike, S/Y Indian Summer samt två tyska båtar som vi också träffat vid flertalet gånger under vår resa. Bland annat S/Y Herr Nilsson som gjorde våra fina tröjor. Kul!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Två dagar efter ankomst till Lagos tog Mette bussen tillbaka till Lissabon för att flyga hem till Köpenhamn. Tack Mette för ett trevligt besök! Vi flyttade in i vår lägenhet och dagen efter åkte S/Y Looma IV upp på land på varvet här i Lagos. Det var en märklig känsla att plötsligt vara ”båtlösa” och inte längre tillhöra ”båtcommunityn” i hamnen. Några dagar senare gick S/Y Molly Malone, S/Y Indian Summer och den ena av de tyska båtarna mot Maderia respektive Kanarieöarna. Men så fick vi ett mail från S/Y Serendipity som lagat sin motor och nu var på väg mot Lagos. Jättekul och vi hann umgås ett par dagar här i Lagos innan även de nu i söndags lämnade Lagos för att gå till Kanarieöarna.

S/Y Looma IV ska nu få vila ett par månader och få lite skönhetsbehandling samt en del behandling för lite skavanker. Vi ska bo in oss i vår lägenhet som vi införskaffade här i Lagos i våras. Sen fortsätter vi vår resa i vår och börjar med en vända in i Medelhavet för att sedan blicka ut över havet väster ut. Vart har vi inte helt beslutat än. Så häng med oss på vår vistelse i land och här i Lagos under vintern och sedan på vår fortsatta resa i vår!

15 reaktion på “Härliga Portugal

 1. Härligt och skönt att ni nu är tryggt i hamn. Här hemma har nu första snön kommit så skulle gärna vara i Lagos. Underbart skrivet som vanligt Lotta vilken talang. Ha det gott.
  Kramar Nettan, Isse och Kazzi förstås

  • Tack Nettan! Jo det känns väldigt bra att slippa snöglopp, slask och mörker och istället sitta i solen på balkongen i shorts och linne med en kopp kaffe och en god bok. Det börjar absolut bli höst även här men det ter sig lite annorlunda med lite mer sol och värme. Kram och nospuss till Kazzi! Lotta och Mads

 2. Hej! Man blir verkligen inspirerad att resa i era fotspår, dock på land med husbil.
  Så ett stort TACK för allt ni skriver, härlig läsning!
  Följer era fortsatta äventyr!
  Bengt-Göran

  • Hej Bengt-Göran! Åh vad roligt att höra att vi inspirerar till att resa. Faktum är att på många ställen där vi legat i marinor längs Europas kuster finns det ofta i anslutning till hamnen även en uppställningsplats för husbilar. Gissar att vi har samma behov och önskemål om plats vid havet, el, vatten etc och att det ter sig naturligt att tillhandahålla samma service även på land där behovet finns. Men så får ni se ett land även från land vilket vi ibland önskat att vi haft mer möjlighet till. Fast så har vi ännu ett äventyr kvar den dagen vi seglat klart. Ha det gott! Lotta och Mads

 3. Jätte roligt att höra ifrån er igen det är alltid lika kul och spännande att se vad ni varit med om. Och jag kan bar instämma med Nettan, du är verkligen jätte duktig att skriva.

  Kram Linda

  • Tack Linda! Det är så roligt att få respons och feedback på det vi skriver och särskilt när den är positiv :0) Kram till familjen! Lotta och Mads

 4. Hej på er låter som ni har det underbart vi läängtar
  var på pubafton igår med osk jättetrevligt
  vi vill komma iväg
  nu står vår båt på land täckt och klar

  ha det så gott

  Thomas o Mia

  • Vi har det underbart och njuter varje minut! Vad roligt med OSK pubafton. Det har faktiskt vi aldrig varit på men vi har hört att det ska vara trevliga kvällar. Tiden går ju så fort och snart ÄR ni ju på väg och så får vi följa er resa vilket ska bli jättekul. Ha det gott och kram! Lotta och Mads

 5. Fina bilder och vad trevligt ni verkar ha!!! Vi har varit i Cascais och i Lissabon, men vi såg faktiskt aldrig Sintra. Det får bli i framtiden… Vill ni veta hur det är i Stockholm just nu? Det är kolsvart större delen av dagen, det blåser från norr (vår båt ligger på snedden) och snöblandat regn kommer i hög hastighet på tvären. Kallt är det också, om jag glömde berätta det. Och halt 😉

  • Tack! Vad kul att ni gillar det vi gör. Ni är ju i en annan liga men också förebilder. Känns ganska bra att inte vara i Stockholm i dessa dagar efter er beskrivning av dagsläget. Men ni måste lova att ta er till Sintra nästa gång ni kommer till Lissabon!!!! Det är helt klart värt resan dit och ett tydligt måste se! Ha det gott och hoppas ni har bra tampar till båten ;0) Lotta och Mads

 6. Vi har följt er resa med spänning. Fasen va sugen man blir på att förverkliga sina drömmar.
  Tack för inspiration och en fantastisk presentation av ert äventyr?
  Manne o Kia

  • Tack och vad kul att höra att vi är en inspirationskälla! Vi har verkligen haft en härlig resa hit ned till Lagos och det har gett massor av mersmak till att fortsätta vidare ut i världen i vår. Ha det gott och kramar till er båda! Lotta och Mads

 7. Hej Looma,
  Vilken trevlig läsning. Känns som om vi missade några hamnar på vägen söderut.
  Hoppas ni har det skönt i vackra Lagos. Här är det lite varmare och lite blåare vatten men det blåser friskt.
  Vi håller koll och ser fram emot att få läsa om medelhavet nästa år.
  Alla vi på Serendipity ?

  • Hallå Serendepity! Vi ser och läser att ni nu är framme på Kanarieöarna. Härligt! Mer läsning om bl.a Medelhavet kommer i vår och sen kommer vi efter er västerut. Segla lugnt! Lotta och Mads

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.