Farväl till Danmark och vi har tråkigt i Kiel

Tröttnar aldrig på dessa vackra gamla korsvirkeshus!

Tröttnar aldrig på dessa vackra gamla korsvirkeshus!

TÄNK ATT det ska vara så svårt med wifi-uppkoppling anno 2016. Men sedan Langør på Samsø har det verkligen varit dåligt med bra wifi vilket resulterat i att vi inte fått ut något inlägg här på hemsidan förrän nu. Det är ju faktiskt ganska märkligt att hamnar och marinor inte satsar mer på detta eftersom det är ju det många båtgäster behöver och vill ha. Det är ett konstant sökandet vart man än kommer och i hamnar där nätverket är klent sitter båtgäster dygnet runt utanför hamnkontoren och knappar på mobiler och datorer för fullt. Vi hinner ju nästan glömma bort vad vi gjort sedan sist men här kommer en sammanfattning och lite bilder till det.

Midsommarfirande med nytt segel
Midsommarafton firades som sagt i Langør på Samsø. Dagen började med en cykeltur om 7 kilometer till en affär med paketutlämning. Vårt felsydda segel blev nämligen omsytt och skickat till Samsø. Våra cyklar vi har ombord är 20 tums ihopfällbara små saker och att sedan transportera en segelsäck som är ungefär lika stor som cykeln på den lila pakethållaren var inte helt lätt. Men med ett antal bläckfiskkrokar och spännband så satt det hyfsat stadigt och vi cyklade de 7 kilometrarna tillbaka. Mads med segelsäcken bak på pakethållaren och med en ryggsäck på magen eftersom vi även passat på att proviantera mat när vi nu var vid en affär. Det såg ganska roligt ut och det var både nyfikna och roade blickar vi fick på vägen.

Därefter avnjöts en sillunch med nubbe i sittbrunnen. Vi fick till och med skåla med våra vänner, Tommy och Madeleine, via telefonen och Whats up. Det var en lite disig dag men faktiskt varmt och skönt varför vi även njöt ett midsommardopp från båten. Hamnen vi låg i var en liten och öppen hamn precis vid havet, lite som det kan vara i skärgården, och att bada där var helt OK.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Dagen därpå fortsatte vi till en annan hamn på Samsö som heter Ballen bara ett par timmar bort. Japp, du läste rätt! Det skulle bli oväder till kvällen och eftersom Langør hamn var så öppen och oskyddad kände vi att vi hellre låg i en tryggare hamn den natten. Det var ganska fullt i Ballen när vi kom dit men vi hittade en plats långt in i hamnen där vi kröp in och låg lugnt och tryggt medan ovädret drog förbi.

Jakten på marsipan i H C Andersens hemstad
Nästa morgon kastade vi loss tidigt och satte kursen mot Fyn och en stad på östkusten som heter Kerteminde. Det blåste rätt bra med hög sjö efter föregående kväll och natts oväder men vi seglade i dikt bidevind nästan hela vägen fram. Det var lite skumpigt och det flög lite saker vi missat att säkra nere i salongen samt att vi missat att säkra ett skåp i köket och 12 stycken ägg flög i golvet. Det blev till att städa och skura lite när vi kom i hamn.

I Kerteminde stannade vi i tre dagar. Vi besökte ett akvarium i staden där man kunde se det marina djurlivet som finns i havet utanför och med bland annat både tumlare, marsvin som de heter på danska, och sälar. Vi hade sett tumlare flertalet gånger från båten, men de är så snabba att man bara hinner se en svart fena försvinna lika snabbt som den dök upp ned i havet igen. Nu fick vi se dem på nära håll och de är så söta!

Detta bildspel kräver JavaScript.

En annan dag tog vi bussen från Kerteminde in till Odense där författaren H C Andersen föddes och verkade. Det var en fin stad med, som alltid i Danmark, många fina hus. Ett av dem var H C Andersens barndomshem och som vi självklart besökte. Vi förknippade även Odense med marsipan, nougat och choklad eftersom det är ett stort märke för just dessa läckerheter, i alla fall i Sverige. Marsipanälskare som vi båda är hade vi sett framför oss hur vi skulle frossa och handla med oss massa gott hem till båten. Döm om vår förvåning och besvikelse när det inte fanns en tillstymmelse till godisbutik eller försäljning av marsipan eller dylikt! Vi förstod ingenting och konstaterade att här har staden Odense helt klart missat en turistattraktion.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Farväl till Danmark och tråkigt i Kiel
Sista stoppet i Danmark blev en liten ö i det sydfynska öriket som heter Tåsinge och en liten by som heter Troense. Otroligt mysigt ställe med grönska och än en gång, fantastiskt vackra korsvirkeshus. Själva Troense ligger väldigt skyddat som vid en kanal mellan öar och Fyn. Bara någon kilometer bort ligger ett vackert slott som heter Waldemars slott och vi tog en cykeltur dit. Det är ett stort slott i privat ägo sedan det byggdes på 1700-talet men som är öppet för allmänheten att besöka för att få in medel till att driva och underhålla slottet. Ska ni segla i sydfynska öhavet rekommenderar vi ett besök i Troense och till slottet. Hamnkaptenen är i sig en attraktion. En äldre herre som dök upp vid 17-tiden i full “hamnkaptens uniform”. Sen slog hans sig ned på en bänk på bryggan och berättade sin livshistoria medan han tog betalt av nyanlända båtar. Helt underbar liten man som var så nöjd med sitt liv. Han hade haft sitt drömjobb som veterinär (numera pensionär och hamnkapten) och fått möjligheten till att köp sitt drömhus (precis vid hamnen) och levde det goda livet!

Nu kände vi att vi längtade efter att komma vidare söder ut och till lite finare väder. Planen var att besöka ännu en fin ö i sydfynska öhavet, Ærø och Ærøskøbing som sista stoppet i Danmark. Men väderutsikterna såg inte så bra ut för att ta sig över till Kiel och det väderfönster som fanns gjorde att vi fick skippa det och tyvärr segla förbi Ærø.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi ankom Kiel på kvällen och när vi seglade in i inloppet mot Kiel hängde blytunga grå moln i horisonten och de närmade sig snabbt. Vi gick in i den hamn vi sett ut som natthamn, men där var det fullt. Snabbt ut igen och vi fortsatte mot en annan hamn på andra sidan där vi hittade en plats innan regnet kom och här blev vi i tre dagar. Det blåste och regnade som mest och hamnen var supertråkigt i ett industriområde i en förort. Luften gick ur oss lite för vi var ju så trötta på tråkigt väder och så blev det ännu värre när vi kom till Kiel. Vi orkade inte ens fundera på att hitta en annan hamn. Istället cyklade vi bort till slussen för att rekognosera lite, städade båten, stuvade om saker och tog springrundor. Efter tre dagar hade vi fått nog och laddat batterierna till nya positiva tag och vi slussade in i Kielkanalen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det låter ju tråkigt att vi har dagar när vi har tråkigt på vår resa eller hur? Men det är precis som man brukar säga till barnen när de är små: Det är nyttigt att ha tråkigt ibland! Dels så uppskattar man saker på ett annat sätt när man haft lite tråkigt och sen är ju detta vår vardag nu och i vardagen har man ju alltid dagar som är mindre roliga och dagar som är mer roliga. Dessutom fick vi en massa nyttigt gjort under tiden. Men visst spelar vädret stor roll. Det är nu juli och våra sommarkläder ligger fortfarande vakuumförpackade i förpiken och det är jeans och tröjor som gäller, dag efter dag. Vi tänker och har tänkt från start att, det gör inget att vädret inte är toppen för vi kommer att få fint väder så det räcker och blir över framöver. Och så här långt har vi har haft det så bra och sett så mycket fint! Men attans vad vi längtar till lite sol och värme nu. Men, det kommer, förr eller senare!

5 reaktion på “Farväl till Danmark och vi har tråkigt i Kiel

 1. Tack för uppdateringen om er resa. Som sagt så är det spännande att följa er och det blir ju mer spännande för jju längre söderöver ni kommer.
  P.s. Passar på att ge er en eloge för hur snyggt och välformulerat ni skriver?
  Manne

 2. Härligt att ni har det bra och som sagt sol och värme kommer. Ha det fortsatt bra nu. Kazzi mår bra. Hade åska i ett par dagar som hon tyckte var mindre roligt men nu är det fullt ös igen.

 3. Kære begge.
  Så dejligt at følge Jer, du beskriver så godt Lotta og skønne fotos.
  Jeg er glad for jeg har muligheden for at være med Jer.
  Nu lader jeg op til at fejre Tove de næste 2 dage ????
  På ,,Carlsberg ” i morgen og i Mettes have søndag.
  Jeg er helt enig i at vejret ikke er sommer i år – håber vi får bedre vejr
  på Moselturen i sept. og senere på måneden i Piemonte ?
  Ønsker Jer fortsat rigtig god tur og forstår slet slet ikke at i byen hvor de
  laver marcipanen der sælges den kun til jul. Nu ved I hvad I kan ønske
  Jer i Julegave.
  Mange knus til Jer begge, Elin ??

 4. Dagens fråga i Odense: var det inte en sk “skvallerspegel”. Man kan sitta inne o se vilka som går förbi. Vanliga förr i tiden. Roligt att få en ny rapportering fr er om era upplevelser’

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.