Dejlige København

Härliga Nyhavn!

Härliga Nyhavn!

VI KOM TILL Köpenhamn i torsdags och har nu varit här i tre dagar. Det har varit fullt upp med familjemys med Mads mor och syster och vi har njutit av ett soligt Köpenhamn som fullkomligt vibrerar av aktiviteter vid och på vatten. En stad som verkligen njuter av och vet att utnyttja sitt vatten, både för nytta och nöje.

Gästhamn på Amager
Torsdag morgon lämnade vi Køge i sol på en klarblå himmel och vi stävade ut på en helt spegelblank Køgebukt vilket alltså innebar absolut ingen vind och de blev motorgång ett par timmar. När vi så styrde upp längs Amagers kust mot Köpenhamn kom vinden och vi kunde segla hela vägen fram till Köpenhamn.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Eftersom vi tänkt stanna här i minst en vecka har vi sökt efter en gästhamn med plats för en längre vistelse samt till ett rimligt pris och vi fastnade för Margreteholms gästhamn, även kallad Lynetten då segelsällskapet Lynetten håller till här. Det är en stor hamn med över 700 platser och med båtar av alla de slag. Många båtar har sett bättre dagar och det är ett under att båten till höger om oss faktiskt flyter. Även här är det pålar som gäller och det tog en stund innan vi hittade en ledig plats där vi kom in med våra 3,98 meter i bredd.

Marinan ligger på den nordligaste delen av Amager, nästan precis bakom Christiania och med den Lille Havfrue mitt emot på andra sidan vattnet. Området är en blandning av gammal militär mark och ett stort varv som numera är nedlagt. Så å ena sidan geografiskt centralt, men å andra sidan infrastrukturellt avlägset då kommunikationen hit ut inte är helt på topp. Det går buss en gång i timmen in till Christianshavn och buss båt två gånger i timmen men bara fram till kl.21. Men att cykla ned till Christianshavn tar bara typ en kvart och med buss båten är man i Nyhavn också på en kvart. Så vi tycker att vi ”bor” väldigt bra och centralt här, vi har ju inte bråttom.

Weekend i Köpenhamn
Så vad hittar man då på en helg i Köpenhamn? Är det sommar och solen lyser från en klarblå himmel är tipset att hålla sig nära vattnet för där finns allt och där händer allt. Köpenhamnarna vet verkligen att utnyttja sitt vatten mitt i staden och det verkligen sjuder av liv och då även båtliv överallt. På det större inloppet i stan likväl som i kanalerna innanför.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ett tips är att ta en tur på vattnet. Antingen i en kanalbåt med guidade turer eller så går det nästan lika bra att åka med kommunala transportmedel och de gula buss båtarna. Kliv på i exempelvis Nyhavn och åk hela varvet runt tills du kommer tillbaka till Nyhavn och du har sett nästan allt Köpenhamn har att erbjuda från vattnet från norr till söder. Visserligen utan guide, men det kan man ju läsa på lite själv om man är nyfiken. Vi tillbringade lördagen på just detta sätt tillsammans med Mads mor och syster och njöt en dryg timme på vattnet i strålande solsken. Det bjuds på spännande modern arkitektur blandat med det gamla vackra Köpenhamn. Operahuset, Det Kongelige Bibliotek, Skuespilhuset är exempel på den moderna staden och i den södra delen byggs det stora nya bostadsområden i modern design, så klart vid vattnet och även med kanaler.

Det är riktigt populärt att hyra små båtar och det vimlade av möhippor, svensexor och allmänt glada sällskap ute på vattnet blandat med kanalturbåtarna, fritidsbåtar och bussbåtar.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Mateldorado på Papirøen
Efter båtturen steg vi av vid Operan och gick en liten bit till något som heter Papirøen som rekommenderas starkt vid ett Köpenhamnsbesök. Det är stora gamla hallar där det förr förvarades papper till stadens tidningar. Idag är det oklart vad som skall hända med marken men under tiden har detta blivit ett eldorado av street food där inne med mat från världens alla hörn. Det är gott, mysigt, väldigt populärt och öppet både på dagen och kvällen. Sommartid går det att sitta både ute och inne.

Sen promenerade vi ned mot Christianshavns kanaler för att avnjuta en kaffe i kvällssolen och titta på folklivet på och längs med kanalerna. En riktigt mysig dag!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Cykla i Köpenhamn
Köpenhamn är ju verkligen känd som en cykelstad och det är nästan overkligt vad mycket cyklar det är och hur många människor som cyklar. Mest är det ”vanliga” människor som helt enkelt använder cykeln som transportmedel fram och tillbaka till jobbet, krogen, affären, dagis och så vidare och det häftigaste av allt är att det finns en infrastruktur för cyklar. Tempot är lugnt och alla får plats. Man känner sig trygg som cyklist med egna filer och avdelade körfält där man inte ska trängas med fotgängare eller riskera att få en bildörr uppslagen när du passerar förbi.

Idag hyrde vi elcyklar, så kallade Bycykel som finns att enkelt hyra vid alla större platser, tunnelbanestationer med mera. Bara det att det är elcyklar är hur skönt som helst och de funkar kanonbra. Vi cyklade från marinan till Mads syster som bor en annan del av stan, Fredriksberg. Smidigt och kul!

Hemma på båten
Vi börjar vänja oss mer och mer till att bo på båten och den börjar verkligen kännas som hemma. När vi varit iväg från båten känns det verkligen som att vi kommer hem. Visst är det ibland lite trångt och saker tar längre tid att få gjort eller så avstår man från att göra saker just för att det tar lite längre tid än vad man har lust till. Det kan vara något man skulle vilja ta fram, men vetskapen om att det ligger långt ned i ett förvaringsutrymme och lock ska lyftas på, saker ska tas fram och sedan åter stuvas ned igen, en eller två gånger beroende på om prylen skall tillbaka och hur länge den ska användas, gör att man ibland tänker en gång till och då ibland tänker att, jag gör det sen.

Och är det något man lär sig när man bor trångt är det just det att lägga tillbaka saker där de ska vara, på en gång. För gör man inte det, ser det snabbt ut som ett bombnedslag i båten och saker riskerar att försvinna, det vill säga hamna på fel ställe när man snabbstädar inför exempel ett besök eller en avgång och så får man spendera massa tid på att leta efter saker senare. Och det gör en galen! Det har hänt att vi helt enkelt köpt en ny sak vi inte hittar eller orkar leta efter. Inte ofta, men det har hänt.

Det bästa med att bo på båten är att oavsett var vi är har vi alltid vårt hem och det vi behöver för vår vardag med oss. Vilken hamn, stad eller vik vi ligger i är vi alltid hemma och det är en riktig skön känsla!

5 reaktion på “Dejlige København

  1. Så härligt ni har det o allt blir ju ännu bättre när vädret är fint. Det måste kännas skönt att ta dagen som den kommer. Hälsa Tove Mette. Hur länge blir ni kvar i K-hamn? Ha det gott!?☀️

  2. Hej!
    Bra val – Margereteholm (Lynetten) är en genuin småbåtshamn – dessutom vid behov välsorterad tillbehörsbutik. Vi väljer alltid denna hamn!
    Birgitta o Bertil (fd Aramintha)

  3. Dejligt med jeres besøg, dejligt at læse jeres beretning, i har fået noget ud af opholdet, god tur fremover. Kh mor/Tove

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.